Kwaliteit, voedselveiligheid, traceerbaarheid en duurzaamheid. Daar zorgen we voor!

Vegaplan Standaard Loonwerkers

De Vegaplan Standaard voor loonwerkers is een lastenboek dat de kwaliteit van de plantaardige producten verzekert. De Standaard is onstaan uit een interprofessioneel initiatief en werd ontwikkeld door de landbouworganisaties, samen met de vertegenwoordigers van de afnemers van plantaardige producten. De Vegaplan Standaard geldt als waarborg voor voedselveiligheid, traceerbaarheid, kwaliteit en IPM (Integrated Pest Management). 

Het Vegaplan certificaat betekent voor de loonwerkers de onbetwistbare kwaliteitswaarborg van de geleverde diensten. Naast deze meerwaarde, is de Vegaplan Standaard een instrument voor de loonwerker om het naleven van de wettelijke verplichtingen te verzekeren en om zijn bezorgdheid omtrent een verantwoorde landbouw aan te tonen. De Vegaplan Standaard is van toepassing op alle activiteiten. 

De Vegaplan certificatie is erkend voor de levering van primaire producten naar FCA-ondernemingen of gelijkaardig. De beheerder van GLOBALG.A.P. heeft in 2017 de Vegaplan Standaard voor loonwerkers aanvaard. Sindsdien kan een land- of tuinbouwer die beroep doet op een voor de Vegaplan Standaard gecertificeerde loonwerker, ook voor zijn GLOBALG.A.P.-certificatie verwijzen naar dit Vegaplan Loonwerk certificaat. 

Op internationaal vlak is een uitwisselbaarheidsakkoord ondertekend met het Nederlandse systeem VKL ("VoedselKwaliteit Loonwerk"). Door de erkenning van de Vegaplan Standaard door andere kwaliteitssystemen, worden dubbelinspecties vermeden. 

Documenten 

Alle documenten betreffende de Vegaplan Standaard voor loonwerkers (lastenboeken, checklists, enz.) vindt u hier